Bemutatták alkotásaimat a Művész.ma oldalán!

"A Muvesz.ma művészeti magazin célja a magyar kortárs alkotói közösség bemutatása, edukációja, és összekapcsolása a művészetkedvelő közönséggel."

Ezúton is köszönöm a Művész.ma Szerkesztőinek, hogy bemutattak több festményem és pár szóban engem. 🙂 Ha már a kortárs művészetről beszélek, alábbi cikk több részletbe is beavat bennünket.

Mi a kortárs művészet, és miben különbözik a hagyományos művészettől?

A kortárs művészet a jelenkorban, (ma még jellemzően) a második világháború után keletkezett művészetet jelenti. A médiumok széles skáláját öleli fel, beleértve a festészetet, a szobrászatot, az installációt, az előadást és az új médiát. A “kortárs” kifejezést azért használjuk, hogy megkülönböztessük a hagyományos művészettől, amely a múltban létrehozott művészetre utal.

A kortárs és a hagyományos művészet közötti egyik legfontosabb különbség a téma megközelítése. A kortárs művészet gyakran foglalkozik aktuális társadalmi, politikai és kulturális kérdésekkel, míg a hagyományos művészet gyakran történelmi, vallási vagy mitológiai témákra összpontosít. A kortárs művészek hajlamosak új technikákkal és anyagokkal is kísérletezni, feszegetve a művészetnek tekintett alkotások határait.

Egy másik jelentős különbség a művész szerepe a kortárs művészetben. A hagyományos művészetben a művészt gyakran mesterembernek tekintik, aki realisztikus és ügyesen kivitelezett műveket hoz létre. Ezzel szemben a kortárs művészek gyakran megkérdőjelezik ezt a felfogást, és megkérdőjelezik a művészet hagyományos fogalmát és a társadalomhoz való viszonyát. A kortárs művészetben a művész szándéka, folyamata és koncepciója gyakran központibb szerepet játszik.

A kortárs művészet befogadóbb és sokszínűbb, és tükrözi globalizált világ különböző nézőpontjait és tapasztalatait. A különböző hátterű, kultúrájú és közösségű művészek lehetőséget kapnak arra, hogy kifejezzék magukat és megosszák egyedi nézőpontjaikat. Emellett sok kortárs művész társadalmi és politikai kommentárként is használja munkáját, és olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a faji, nemi és környezeti kérdések.

Összefoglalva, a kortárs művészet a jelenben létrehozott művészet, amely gyakran foglalkozik aktuális társadalmi, politikai és kulturális kérdésekkel. A hagyományos művészettől a témák megközelítésében, a művész szerepében, a befogadásban és a stílusban különbözik. A kortárs művészet feszegeti a művészetnek tekintett művészet határait, és bátorítja az új technikákkal, anyagokkal és ötletekkel való kísérletezést.

Kik a legnagyobb hatású kortárs művészek?
A kortárs művészet hatalmas és változatos terület, számos művész feszegeti a művészetnek tekintett határokat, és különböző módon befolyásolja a művészeti világot.

Íme néhány a legbefolyásosabb kortárs művészek közül, akik jelentősen hozzájárultak a területhez:

Jeff Koons: A játékos és ellentmondásos szobrairól ismert Jeff Koons korunk egyik legnépszerűbb és legsikeresebb kortárs művésze. Munkáiban gyakran ötvözi a popkultúra elemeit a képzőművészettel, egyedi és magával ragadó stílust teremtve. Arról is ismert, hogy szobraiban új technológiákat és ipari technikákat alkalmaz.
Yayoi Kusama: Yayoi Kusama japán művész, aki arról ismert, hogy munkáiban élénk színeket, mintákat és pöttyöket használ. Ismertek a magával ragadó installációi is, amelyek gyakran tükröket és fényeket használnak, hogy másvilági élményt nyújtsanak a nézőnek. Kusama munkái a végtelenség és az ismétlődés témáit járják körül, és továbbra is nagy hatással van a kortárs művészeti világra.
Ai Weiwei: Ai Weiwei kínai művész és politikai aktivista, aki az emberi jogokkal és a szólásszabadsággal foglalkozó munkáiról ismert. Nagyméretű installációiról is ismert, mint például a 2008-as “Sunflower Seeds” című installációja a londoni Tate Modernben, amely sok millió kézzel festett porcelán napraforgómagból állt.
Cindy Sherman: Cindy Sherman amerikai fotográfus és filmrendező, aki konceptuális önarcképeiről ismert. Sherman munkássága a nemek, az identitás és a reprezentáció kérdéseit vizsgálja, és korunk egyik legfontosabb feminista művészének tartják.
Banksy: Banksy egy Angliában élő, álnéven ismert utcai művész, politikai aktivista és filmrendező. Szatirikus utcai művészetéről ismert, amely gyakran foglalkozik társadalmi és politikai kérdésekkel. Bár személyazonossága továbbra is ismeretlen, Banksy munkái ikonikussá váltak és világszerte széles körben elismertek.
Gerhard Richter: Gerhard Richter német festő, aki absztrakt és fotórealista festményeiről ismert. Széles körben az egyik legjelentősebb kortárs festőnek tartják, munkáit világszerte kiállították galériákban és múzeumokban.
Tracey Emin: Tracey Emin brit művész, aki vallomásos és érzelmes munkáiról ismert. Munkái gyakran foglalkoznak a szexualitás, az identitás és a személyes tapasztalatok témáival. Ismert arról is, hogy munkáiban szövegeket használ, amelyek gyakran tartalmaznak írott vallomásokat és személyes anekdotákat.
Marina Abramović: Marina Abramović szerb performanszművész, aki kitartáson alapuló performanszairól ismert. Munkáiban gyakran foglalkozik az idő, a fájdalom és az emberi test témáival, és korunk egyik legfontosabb performanszművészének tartják.
Jean-Michel Basquiat: Jean-Michel Basquiat haiti és Puerto Ricó-i származású amerikai művész volt. Az 1980-as években a New York belvárosi művészeti szcéna kiemelkedő tagjaként vált híressé. Munkáiban gyakran foglalkozott faji, osztály- és politikai témákkal, és a 20. század egyik legfontosabb művészeként tartják számon.
Salvador Dalí: Salvador Dalí spanyol szürrealista művész volt, aki álomszerű és fantasztikus képeiről volt ismert. Művei gyakran foglalkoznak a tudatalatti és az irracionális témáival, és a 20. század egyik legfontosabb szürrealista művészének tartják.
Jackson Pollock: Jackson Pollock amerikai festőművész volt, aki a cseppfestés egyedi technikájáról ismert. A 20. század egyik legfontosabb amerikai művészeként tartják számon, és munkásságát az absztrakt expresszionizmus fejlődésére gyakorolt jelentős hatásnak tekintik.
Frida Kahlo: Frida Kahlo mexikói festőnő volt, aki önarcképeiről volt ismert, amelyek gyakran ábrázolták fizikai és érzelmi fájdalmát. Munkássága nagy hatással volt a feminista és latin-amerikai művészetre, és a 20. század egyik legfontosabb művészének tartják.
Louise Bourgeois: Louise Bourgeois francia-amerikai szobrász volt, aki nagyméretű szobrairól és installációs művészetéről ismert. Munkáiban gyakran foglalkozik a test, a szexualitás és a család témáival, és a 20. század egyik legfontosabb feminista művészének tartják.

A forrást és a cikk folytását itt találod.