Színelmélet

“A legszebb művészet; láthatóvá teszi azt, ami a szívből származik, a szenvedély szabadon áramlik, ha alkalmat kap arra, hogy megmutassa magát.”

A színpaletta az egyik legfontosabb tervezési döntés, amelyet otthoni dekoráció során meg kell hoznod. A festék színétől a szövetekig és felületekig a színek nagy hatással lehetnek otthonod megjelenésére és hangulatára.

Ez az útmutató segít megérteni a színek alapjait, hogyan befolyásolja a belső teret, és néhány tippet ad a helyiségnek megfelelő színpaletta kiválasztásához. Megosztjuk továbbá az 5 leggyakoribb hibát, amelyet az emberek a festékszínek kiválasztásakor elkövetnek, így elkerülheted őket. 

Festmény: Twilight – akril, 60×40 cm

A belső színek kiválasztásakor érdemes megismerkedni néhány kifejezéssel. Ezek segíthetnek a színek felkutatásában, vagy ha festő szakemberekkel fogsz majd beszélgetni arról, mit is szeretnél.

ELSŐDLEGES SZÍN

Piros, kék és sárga. Az elsődleges színek nem készíthetők színek keverésével.

MÁSODLAGOS SZÍN

Zöld, narancs és lila. A másodlagos színek az alapszínek keverésével állíthatók elő.

HARMADLAGOS SZÍN

Hat árnyalat, amely az elsődleges és a másodlagos színek keverésével készíthető. Ezután hozzáadhatsz fekete, szürke vagy fehér színt a tónus, árnyalat megváltoztatásához.

HANG

Egy szín világosságára vagy mélységére utal. A szürke színhez való keverése befolyásolja annak tónusát.

SZÍNEZÉS

Egy színárnyalatra utal. A fehér szín hozzáadása megváltoztatja az árnyalatot.

MÉLYSÉG

Egy szín világosságára vagy sötétségére utal. A kifejezést akkor is használják, ha hasonló színekre utalnak, mint például a „zöld árnyalatai” vagy „a kék sötétebb árnyalata”. A fekete színnel való keverése megváltoztatja az árnyalatot.

A színkör sok szempontból a lakberendező legjobb barátja. Miután megértetted az alapokat, az eszköz nagyon értékes lehet otthonod színének kiválasztásakor. Íme a kulcsfontosságú pontok, amelyeket tudnod kell, hogy segítsen a színekkel való munkavégzésben anélkül, hogy a teljes színelméletet el kellene sajátítanod.

TÍPUSOK

Többféle színkör létezik, az egyszerű változattól, amely csak az alapszíneket és az alapszíneket, például a zöldet, a narancsot és a lilát mutatja, a bonyolultabbakig, amelyek határtalan számú árnyalattal és árnyalattal rendelkeznek.

MELEG SZÍNEK

A színkör egyik oldalán a meleg színek jelennek meg, például a vörös, a narancs és a sárga.

HIDEG SZÍNEK

A hideg színek, például a kékek, a zöldek és a lilák az ellenkező oldalon lesznek.

MONOKRÓM SZÍNEK

A monokromatikus színsémák a belső terekben nagyon népszerűvé váltak, mivel nehéz hibázni. A monokromatikus palettát használó belső térben ugyanazon szín különböző árnyalatai, például fekete és szürke színek jelennek meg. A monokromatikus séma megtalálásához csak a színkör egy szeletét kell megnézned.

KIEGÉSZÍTŐ SZÍNEK

Ha szeretnéd felfedezni a különböző színeket, amelyek jól működnek együtt, érdemes megnézni a kiegészítő színeket. Ezeket megtalálhatod a színkörön, például az egyik oldalon a kékek, a másikon a sárgák.

ANALÓG SZÍNEK

Az analóg színek a színkör több szeletét (általában hármat) tartalmazzák. Ezek olyan színek, amelyek jól működnek együtt anélkül, hogy a kontrasztot egy ingyenes színséma használatával tapasztalnád. Ha a színkört nézed, egy analóg színpéldát láthatsz, például zöld, kék és lila vagy sárga, sárga-zöld és zöld.

Miközben lapozgatsz egy színkört, jó ötlet átgondolni, hogy a szín hogyan befolyásolja a helyiség terét és hangulatát. A különböző hőmérsékletek, tónusok és árnyalatok szintén befolyásolják, hogyan érzi magát az ember a belső térben.

A meleg színek általában élénkebbek, és inkább önbizalmat keltenek. Ezek a színek általában jól működnek az étkezőben és a szórakoztatásban, mivel hívogatóak és elősegítik az intimitást. A hidegebb színeket viszont gyakran használják a nyugodt hangulat megteremtésére és a tér nyugalmára. A természetes színtónusok nyugodt, nyugodt környezetet is eredményezhetnek. 

A színek arra is használhatók, hogy fokozzák a térérzetet vagy kisebbnek érezzük a helyiséget. A világos színek például tágasabbak és szellősebbek, mint a sötétebbek. Míg a meleg színek általában még kisebbnek és kissé klausztrofóbiásnak hatnak egy kis térben. 

A színpszichológia szerint:
Piros – hatalom, energia, szenvedély, veszély, éhség
Kék – béke, bizalom, biztonság, technológia
Lila – királyság, rejtély, bölcsesség, megvilágosodás
Zöld – természet, környezet, egészség
Narancs – energia, egyensúly, melegség, lelkesedés
Sárga – öröm, optimizmus, idealizmus, fiatalság

HOGYAN DÍSZÍTSÜNK MONOKRÓM PALETTÁVAL

Toscana napfényben című festmény színminta – NyitraiArt

A monokromatikus belső tér viszonylag könnyen megvalósítható, és vizuálisan is hatékony lehet. Azonban az unalmas oldalon is megjelenhet, ha egyszerűen csak ragaszkodunk az egyetlen színhez. Persze ha nem vagy egy odaadó minimalista!

Ha a monokromatikus színséma felé hajlasz, használd egy szín különböző tónusait és árnyalatait az egész térben. Az érdeklődés és a mélység további növelése érdekében alkalmazhatod a nyomatok, minták és tónusok textúráinak beépítését olyan elemekbe, mint a bútorok és a szövetek.

HOGYAN DÍSZÍTSÜNK EGY INGYENES SZÍNPALETTÁVAL

Meleg színek alkalmazása

Ha szereted a kontrasztos színeket, akkor valószínűleg tetszeni fog egy ingyenes színpalettával rendelkező belső tér. Kezd a színek kiválasztásával a színkör másik oldalán. Bár a két szín mindegyik intenzitásáról visszaverődik, kiegyensúlyozottak és nyugtatóak is lehetnek.

Meleg színt hideg színnel is keverheted. Például egy hideg, világoskékre festett helyiséget merész narancssárga árnyalatokkal lehet életre kelteni. Ez természetesen nem a minimalisták színsémája, de nagyszerű módja annak, hogy érdeklődést kelts otthonod iránt.

HOGYAN DÍSZÍTSÜNK HASONLÓ SZÍNPALETTÁVAL

Ha például a kék különböző árnyalatait választottad sémaként, keress más színeket, amelyek jól erősítik azt. Ez azt jelentheti, hogy több semleges, fekete vagy szürke színt kell hozzáadni párnák, szövetek, lenvászon vagy kiegészítők formájában, hogy megerősítsd a belső megjelenést.

Egy színséma, amely kevésbé kontrasztos, mint a kiegészítő, az analóg paletta, ahol az összes szín harmonikusan működik egymással. A színkör segítségével ez a séma könnyen megvalósítható az egész belső térben.

Ha két vagy három szeletet választasz ki a színkörből, olyan árnyalatokat láthatsz, amelyek egy hasonló családból származnak, hogy egységes megjelenést kapjanak. Például, ha a kéket választottad fő színként, folytathatod a palettát kékeszöldekkel és zöldekkel. A különböző textúrájú szövetek és felületek keverése tovább gazdagítja a színpalettát. Ne felejts el vizuális megkönnyebbülést hozni a palettába semleges anyagokon és olyan anyagokon keresztül, mint a fa vagy a kő.

TIPPEK A BELSŐ SZÍN KIVÁLASZTÁSÁHOZ

Használjuk egy már kész alkotás színeit! (kép: Tenger lánya – NyitraiArt)

Az elmélettől eltekintve van néhány értékes tipp, amelyek segítenek Neked abban, hogy a megfelelő színt válaszd ki a belső térhez. 

Kezd azzal, ami már van a szobában. Tekintsd meg bútoraid kárpitját, padlóját és kiegészítőid, beleértve a műalkotásokat is. Meríts ihletet a belső térből, hogy erősítsd színpalettádat.

Akár falaidhoz, akár bútoraidhoz választod a színeket, a palettát a szoba egyéb elemeivel erősítheted meg, hogy erősebb esztétikát teremts. Tekintsd vissza a színkört és az inspiráló képeket, és vedd figyelembe a színeket, amelyek jól működnek együtt.

AZ ÉPÍTÉSZETET ÉS A BELSŐ FELÜLETEKET SE HAGYD FIGYELMEN KÍVÜL

Festmény: Erdei hajnal – NyitraiArt

Egyes belsőépítészeti szakértők azt javasolják, hogy utoljára válasszuk ki a szoba festékszínét, és először vegyük figyelembe az építészetet és a felületeket. Ennek az az oka, hogy a festékek és még a szövetek széles színválasztéka is rendelkezésre áll, míg más dizájnelemeknél, például padlóburkolatoknál a lehetőségek korlátozottabbak. Ha újradíszít, gondold át a padlóburkolatod, szekrényeid és meglévő bútoraid tónusát, mielőtt kiválasztod a színpalettát. Alkalmazd ezeket az anyagokat, felületeket és színeket hangulattábládba.

Gondold át a helyiség méretét, és azt is, hogy szeretnéd-e hangsúlyozni a kisebb méretet, vagy nagyobbnak éreztetnéd inkább, mint amilyen. Fontold meg, hogyan működnek majd belső építészeti jellemzői a választott színpalettával.  

5 LEGGYAKORIBB HIBA A FESTÉKSZÍN KIVÁLASZTÁSAKOR 

Előfordulhat, hogy a belső festési színek elromolhatnak, akár a színek ütközéséről van szó, akár a tér érzéséről a rosszul összeállított színpaletta következtében. A leggyakoribb hibák ismeretében elkerülheted, hogy otthonod díszítése során elkövesd őket.

1. SZÍN KIVÁLASZTÁSA MINTÁBÓL

A festékminták nagyszerű lehetőséget kínálnak a különböző színtónusok felfedezésére és a színek személyes ízlésed alapján történő szűkítésére. És többnyire ingyenesek! Azonban a festék megjelenése egy kis kártyán nagyon eltérhet a végeredménytől. Gyakori hiba, ha csak egy színmintából választjuk ki a színt, mivel a méretarány és a fény befolyásolja az általános megjelenést. 

INKÁBB TEDD EZT:

Használd kiindulási pontként a színmintákat. Miután kiválasztottad kedvenc színtónusaid, vásárolj kis kiszereléseket a színből (nagyobb festékgyárak már gondolnak erre és fel is ajánlják), hogy nagyobb mintákat készíthess el a falakon, amelyeket a szobában és különböző fényviszonyok között elhelyezhetsz.

2. TRENDEK KÖVETÉSE

Ha követed a trendeket, gyakran szem elől tévesztheted saját ízlésed és azt, hogy mi illik az egyéni belső teredhez. A jelenlegi trendnek megfelelően díszített házak, lakások, inkább egy katalógus belsejének tűnhetnek, nem pedig otthonnak, óvatosan kell alkalmaznunk őket.

INKÁBB TEDD EZT:

Mielőtt nekivágnál a legújabb trendnek, gondold át, hogy otthonod 12 hónapos megjelenést kölcsönöz-e majd, és hogy a színek összhangban vannak-e személyes ízléseddel, hiszen, Te fogsz benne ÉLNI.

3. CSAK EGY SZOBÁT NÉZÜNK

Csak egy szobát díszítenél otthonodban? Mielőtt rátérnél egy festékszínre, gondold át, hogyan viszonyul a többi helyiséghez. Anélkül, hogy otthonod egészét vennéd figyelembe, fennáll annak a veszélye, hogy megzavarja az áramlást. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet különböző színeket használni, de az, hogy a színek egyik szobából a másikba hogyan váltanak át, hatással lesz a belső tér általános hangulatára.

INKÁBB TEDD EZT:

A színek kiválasztásakor vedd figyelembe, hogy a tónusok hogyan működnek együtt otthonod más területeivel. Ha kicsi a belső tér, akkor érdemes lehet a tereket is puha bútorokkal összekötni, nem pedig túl sok színt festeni. 

4. ROSSZ TELÍTETTSÉG KIVÁLASZTÁSA

A színek kiválasztásakor mindig megvan az egyensúly a kedvenc tónusok kiválasztása és aközött, hogy mi fog jól kinézni nagyobb léptékben. Kedvenc színed lehet az élénk kékeszöld vagy a kobaltkék, amely remekül mutathat párnán, alkalmi széken vagy kisebb dekorációs tárgyakon, például vázán vagy lámpán. De a mély telítettség fényes árnyalata túl erősnek és elsöprőnek tűnhet, ha kiterjedt felületre festik.

INKÁBB TEDD EZT:

Ha kedvenc színed mélyebb tónusát vagy világosabb árnyalatát választod, akkor is megfelelhet a kívánt esztétikai megjelenésnek, anélkül, hogy erős hatást érnél el. Ha élénk színt szeretnél választani, fontold meg, hogy a többi díszítőelemet semleges színpalettában tartsd. Ne feledd, hogy ezzel a színnel együtt kell élned, és együtt kell működnie a belső tér többi részével.

5. TÚL BIZTONSÁGOS JÁTÉK

Besétáltál már egy szobába, és úgy érezted, hogy unalmasnak, kissé befejezetlennek tűnt? Valószínűleg a fő bűnös, ha túlságosan biztonságosan játszottak a festék színeivel és díszítő elemeivel. Néha kezdj bátran, és a komfortzónádból való kilépés valóban kifizetődő.

INKÁBB TEDD EZT:

A tér színének nagy része általában a falakból származik. Ha nagyobb érdeklődést szeretnél kelteni a belső tér iránt, próbáld ki a 60/30/10 dekorációs szabályt. Ez a hely 60%-a a falak, 30%-a kárpitozás, padló- és ablakkezelések, valamint 10%-a dekorációs elemek, például párnák, kiegészítők és műalkotások.


Ne feledd: Alkoss vidáman, felszabadultan alakítsd át a lakást, mert úgy kell emlékezned rá, mint egy jól átgondolt, de kellemesen eltöltött időre! A Te otthonod, a Te időd és Te leszel az is, aki élvezi az eredményt! 🙂 Alkotásra fel! 😍

Ha vásároltál egy NyitraiArt festményt és büszke vagy arra, mennyire harmonizál a választott alkotás otthonod színeivel, boldogan közzétesszük blogunkban, küldj róla egy képet, az se baj, ha Te is szerepelsz rajta! Ide küldd: nyitraiart@gmail.com Tárgy mezőbe írd be légy szíves: Az én otthonom – Nagyon várjuk! 🙂